sobota, 1 grudnia 2012

Niech nam się nie wydaję, że to co kwaśne zakwasza organizm i odwrotnie

http://cytrynowygaj.blogspot.com/2012/04/kwasne-odkwaszenie-organizmu.html


Kwaśne odkwaszenie organizmu

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. W środowisku kwaśnym bardzo szybko rozwijają się komórki rakowe, podczas gdy zdrowe komórki giną. Jedną z pierwszych oznak zakwaszenia organizmu są ciemne kręgi pod oczami. Inne to: bóle głowy, niestrawność, pryszcze, krosty, nalot na języku, częste przeziębienia, zaparcia czy łamliwość paznokci. Długotrwałe zakwaszenie może być przyczyną wielu przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, nadwaga.

Niech nam się nie wydaję, że to co kwaśne zakwasza organizm i odwrotnie :) Do produktów silnie zakwaszających organizm zaliczamy:
  • alkohol
  • biały cukier i produkty go zawierające np. słodycze, czy owoce z dodatkiem cukru
  • mąka pszenna i produkty z niej zrobione, białe pieczywo, makarony
  • mięso wieprzowe, wołowe, wędliny 
  • kawa
  • lekarstwa
  • tytoń
  • ser, jaja
  • napoje słodkie
  • kasza manna, biały ryż
  • ocet spirytusowy
  • czekolada
  • sól
  • czarne herbaty
  • jogurty dosładzane
Produkty, które odkwaszają organizm:
  • surowe warzywa i owoce szczególnie: szpinak, awokado, buraki, marchew, ziemniaki, morele, cytryny, kapusta kiszona, arbuz, melon, figi, natka pietruszki, owoc mango, papaja, kiwi, ananas, grejpfrut, pomarańcze, czosnek
  • wodorosty morskie
  • ocet jabłkowy
  • orzechy
Pamiętajmy, że oczyszczenie jelit, sprzyja odkwaszeniu organizmu, a jeśli w naszej diecie przeważają produkty zakwaszające to środowisko kwasowo-zasadowe naszego organizmu może być zaburzone. 







2 porcje:

  • 2 cytryny
  • 2 grejpfruty
  • 2 pomarańcze
  • kiwi
Z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy wyciskamy sok. Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy białą część i miksujemy razem z sokiem z cytrusów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz