poniedziałek, 28 stycznia 2013

http://prostepotrawy.blogspot.com/


Gotujemy białą kiełbasę


Składniki :

  • 3 -4 parówki surowej , białej kiełbasy
  • liść laurowy
  • 3 -4 ziarnka pieprzu
  • ewentualnie mała , obrana cebula
Przygotowanie :
  1. Do garnuszka wlewamy GORĄCEJ wody tyle , by pokryła kiełbasę
  2. Gdy zacznie wrzeć wkładamy ostrożnie kiełbasę (umyć pod bieżącą wodą ! ) , dodajemy przyprawy i zagotowujemy
  3. Od momentu zawrzenia wody po włożeniu wędliny, przestawiamy garnek na jak najmniejszy płomień i gotujemy ją około15 min.
  4. Właściwie to woda powinna tylko lekko "pyrkać "
  5. Jesli mamy czas to niech kiełbaska poleży i wystygnie w tym wywarze 
  6. Woda w której gotowaliśmy wędlinę może być wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki .
Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmżeniu polewamy keczupem :)
smacznego!

2 komentarze:

  1. Najlepsza potem obsmażona na maśle razem ze smażoną cebulką. Serdeczności wzajemne-;))

    OdpowiedzUsuń