http://www.tabele-kalorii.pl/zdrowe-zywienie.html
Kasza kukurydziana, kuskus, manna - wszystkie zalety kaszy - Zdrowe żywienie
Pomimo wielu udowodnionych zalet prozdrowotnych i wieloletniej obecności w tradycji kuchni polskiej oraz mnogości odmian, kasze wciąż pozostają niedoceniane. Skoro są smaczne, zdrowe a przy tym niedrogie, to dlaczego nie chcemy ich jeść? Może dlatego, że niewiele o nich wiemy. We wcześniejszym artykule opisywaliśmy zalety kaszy jaglanej, jęczmiennej i gryczanej, kontynuując nasz przewodnik po kaszach chcemy wam przedstawić kolejne gatunki.
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana – jest znana przede wszystkim osobom, będącym na diecie bezglutenowej, jej główne zalety to zawartość witamin A, B i E (taka mieszanka witamin pomaga zachować piękną skórę, podnosi odporność organizm i dobrze działa na zdrowie oczu). Kasza kukurydziana jest także bogata w związki mineralne – magnez, selen i potas. Obecność magnezu sprawia, że kasza kukurydziana równie dobrze poprawia humor jak czekolada, pomaga także w koncentracji. Selen natomiast oczyszcza organizm z toksyn i
podnosi odporność.
Osoby cierpiące na przemęczenie powinny koniecznie regularnie spożywać kaszę kukurydzianą, z uwagi na zawarte w niej potas i selen oraz magnez. 100 gram suchej kaszy kukurydzianej zawiera 300 kcal.
Kasza manna
Kasza manna – kojarzy nam się z dzieciństwem i kontrowersyjną potrawą – grysikiem na mleku - który niektóre dzieci uwielbiały, a inne nienawidziły. Kasza manna była niezwykle ceniona przez naszych przodków już kilkaset lat temu, popularność zdobyła dzięki temu, że szybko zaspokajała głód, a uczucie sytości trwało dosyć długo. Kaszę manną pozyskuje się w czasie przemiału ziaren pszenicy, jest bardzo lekkostrawna, dlatego tak chętnie podaje się ją dzieciom i osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. To co wyróżnia ten gatunek kaszy na tle innych to duża zawartość jodu, który zapewnia odpowiednie funkcjonowanie tarczycy. Tarczyca produkuje hormony, pobudzające przemianę materii poprzez spalanie węglowodanów i tłuszczów. Tak więc regularne spożycie kaszy manny może pomóc nam osiągnąć i utrzymać idealną sylwetkę. Podobnie jak jej siostrzane gatunki, manna zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo. 100 gram tego produktu dostarcza ok. 360 kcal.
Kasza Kuskus
Kuskus – ta kasza pozyskiwana z ziaren pszenicy twardej (durum) przywędrowała do nas krajów arabskich i zrobiła błyskawiczną karierę. Zawiera więcej białka niż kasza manna i ryż, jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kuskus posiada mniej błonnika niż inne kasze, przez co jest lekkostrawna. Przygotowanie potraw z tej kaszy jest bardzo proste, suchy kuskus wystarczy zalać gorącą wodę i odstawić pod przykryciem na kilka minut, ziarna wchłoną wodę, zwiększając swoją objętość. Najważniejszym atutem prozdrowotnym tego produktu jest duża zawartość białka (właśnie dlatego kuskus jest bardzo popularny w kuchni wegetariańskiej) witaminy B1 (wspomaga funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, poprawia pamięć, koncentrację, redukuje negatywne działanie stresu) oraz żelaza (niezbędne w procesach tworzenia krwi). 100 gram kuskus to ok. 370 kcal.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz