niedziela, 23 listopada 2014

http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/12/swiateczne-pierniczki.html


SUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :)

SKŁADNIKI                                                               

- 1/2 kilograma mąki                                                                          
- 2/3 szklanki miodu                                       
- 1/2 szklanki cukru
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,   
  cukierki typu m&m's 


PRZYGOTOWANIE
ciastka z miodemMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. 
Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. 
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. 
Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.

Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. 
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.

My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.
ciastka

LUKIER
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody

Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym.

Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!




miękkie pierniczki
                                              
           Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe      
                                         pisaki cukrowe  do zdobienia.
świąteczne pierniki
                                                      

                                                        SMACZNYCH ŚWIĄT   !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz