http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/12/swiateczne-pierniczki.html
SUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :)
SKŁADNIKI
- 1/2 kilograma mąki
- 2/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,
cukierki typu m&m's
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.
Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.
Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.
My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.
LUKIER
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym.
Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe
pisaki cukrowe do zdobienia.
SMACZNYCH ŚWIĄT !!!
SUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :)
SKŁADNIKI
- 1/2 kilograma mąki
- 2/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,
cukierki typu m&m's
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.
Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.
Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.
My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.
LUKIER
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym.
Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe
pisaki cukrowe do zdobienia.
SMACZNYCH ŚWIĄT !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz