poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ogorek/salatka_z_awokado_ogorkiem/przepis.html

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem 
  
z bazylią i czarnymi oliwkami



Składniki, 2 porcje:• 2 jajka
• 1 dojrzałe awokado
• 2-3 ogórki gruntowe
• drobne listki sałaty, np. sałata batawska lub roszponka lub małe liście zwykłej sałaty
• bazylia
• czarne oliwki
• sok z cytryny
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:
• 2 łyżeczki majonezu
• 2 łyżeczki oliwy
• 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
• 1 i 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu



Przygotowanie:
  • Ugotować jajka: do garnka wlać ciepłą wodę, włożyć jajka, przykryć i zagotować. Gotować przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się wody. Jajka ochłodzić zimną wodą, zbić skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obrać.
  • Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
  • Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Ogórki umyć, obrać pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszać z połową sosu.
  • Na półmiskach ułożyć sałatę wymieszaną z bazylią. Dodać ogórki i awokado, ułożyć jajka, skropić resztą sosu i posypać plasterkami czarnych oliwek. Czytaj więcej w BLOGU.

1 komentarz: