http://www.odzywianie.info.pl/Rownowaga-kwasowo-zasadowa.html
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Spadki poniżej 6,8 i wzrosty powyżej 7,8 są dla organizmu zabójcze, ponieważ: białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych. Do głównych przyczyn kwasicy (pH 7,45) należą: biegunki, nasilone wymioty, niedożywienie, dyslipidemie, zaburzenia hormonalne, nadmiar alkalizujących medykamentów. Objawy zasadowicy: hiperwentylacja, napady senności, astma, hipotermia, bolesność mięśni.
Zwiększenie kwasowości organizmu (a więc również spożywanie żywności kwasotwórczej) zwiększa jego podatność na przewlekłe i nieuleczalne choroby, takie jak: choroby onkologiczne, zaburzenia odporności, skleroza, choroby serca, cukrzyca, artretyzm.
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze. W rozróżnieniu co jest kwaso, a co zasadotwórcze, jest wiele nieporozumień. Produkty kwaśne, np. cytryny są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.
Zwiększenie kwasowości organizmu (a więc również spożywanie żywności kwasotwórczej) zwiększa jego podatność na przewlekłe i nieuleczalne
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej
Produkty zasadotwórcze | Produkty kwasotwórcze |
wysoko zasadotwórcze (ph 9.0 do 8.1) | wysoko kwasotwórcze (pH 5.9 do 5.0) |
cytryny arbuzy pieprz cayenne suszone daktyle suszone figi limonki mango morele suszone melony papaja pietruszka winogrona bezpestkowe rzeżucha boćwina wodorosty morskie szparagi endywia kiwi winogrona pestkowe słodkie marakuja gruszki słodkie ananas rodzynki soki warzywne świeże niesłodzone | sztuczne słodziki wołowina sery żółte gazowane słodkie napoje biała mąka jagnięcina wątróbka ciastka z białej mąki wieprzowina cukier piwo cukier brązowy drób (kurczęta) sarnina czekolada kawa budyń dżemy herbata czarna galaretki likier alkoholowy makaron mączny sól makaron z semoliny drób (indyki) chleb pszenny ryż biały |
średnio zasadotwórcze (pH 8.0 do 7.1) | średnio kwasotwórcze (pH 6.9 do 6.0) |
jabłka słodkie morele kiełki lucerny awokado banany (dojrzałe) jagody pomidory słodkie marchew seler porzeczki daktyle świeże figi świeże czosnek agrest winogrona mało słodkie grejfruty zioła (swieże, zielone) sałata nektarynki brzoskwinie słodkie gruszki mało słodkie groszek zielony słodki swieży dynia szpinak jabłka kwaśne pędy bambusa fasola szparagowa zielona świeża buraki brokuły kapusta winogrona kwaśne jarmuż kalarepa sałata lodowa pomarańcze pasternak brzoskwinie mniej słodkie maliny truskawki kabaczki kukurydza słodka świeża rzepa ziemniaki w mundurkach ocet winny | ryby soki owocowe z cukrem kiełbasy i wędliny chleb żytni płatki zbożowe płatki kukurydziane owoce morza wino jogurt słodzony banany zielone gryka sery pleśniowe jajka gotowane na twardo ketchup majonez szynka makaron pełnoziarnisty orzeszki ziemne ziemniaki gotowane popcorn solony ryż basmati ryż brązowy sos sojowy |
słabo zasadotwórcze (do pH 7.0) | słabo kwasotwórcze (do pH 7.0) |
migdały karczochy brukselka zielona herbata wiśnie orzech kokosowy świeży ogórki bakłażany miód świeży por grzyby oliwki świeże cebula chleb esseński chrzan sól morska przyprawy zółtko gotowane na miękko mleko kozie surowe oliwa kalafior rabarbar soja ziarno suche sezam nasiona mleczko sojowe kiełki zbóż mleczko sojowe tofu pomidory mało słodkie | otręby orzechy nerkowca chleb Graham żurawiny fruktoza miód pasteryzowany soczewica mleko krowie homogenizowane musztarda orzeszki pistacjowe krakersy kakao nasiona słonecznika nasiona dyni orzechy włoskie borówki masło słone fasola ziarno suche mleko kozie homogenizowane oliwki konserwowe śliwki chleb razowy pełnoziarnisty suszone śliwki |
Produkty neutralne (pH 7.0) | |
masło świeże niesolone śmietana margaryna mleko krowie świeże oleje roślinne (oprócz oliwy) serwatka jogurt naturalny |
Właśnie niektóre rzeczy i mnie dotyczą. Generalnie jednak podłożem jest stres i w związku z nim zaburzenia łaknienia, a w efekcie wszystko inne. Niestety, dopóki nie zrealizuję swoich planów, to stresogenne czynniki będą sobie hulać po moim życiu. Nina
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam o zasadowych właściwościach owocu kiwi Nina. Warto sobie tu czasem zrobić powtórkę z lekturki.Ja tu często zaglądam, bo zakwaszony organizm to chory organizm. Warto wiedzieć czego jeść mniej by odkwasić troszeczkę to co się nagromadziło w nas. A stres to swoja drogą. Ale kto może powiedzieć że żyje bez stresu. Pozdrawiam niedzielnie z paskudnym samopoczuciem(-;
OdpowiedzUsuń