środa, 2 października 2013

Słyszysz bakterie, to aż ciary po plecach galopują, ale te stworzenia są naprawdę bardzo pożyteczne. Lista zalet jest długa, wymienię kilka z nich
  • łagodzą objawy biegunek bakteryjnych i wirusowych oraz tzw. podróżnych
  • zapobiegają lub łagodzą przebieg pierestrojek jelitowych po przebytej antybiotykoterapii  ;-)
  • zmniejszają objawy nietolerancji laktozy
  • hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych
  • działają hipocholesterolemicznie – po prostu redukują jego poziom
  • stymulują układ odpornościowy gospodarza – czyli właściciela jelit, w których się zagnieździły
  • wykazują działanie antykancerogenne – w skrócie: Zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych
  • działają przeciwalergicznie
No to od początku.
Przewód pokarmowy człowieka stanowi doskonałe środowisko dla mikroorganizmów – no, dzięki Nam maja po prostu „dach nad głową”.  Kiedy człowiek przychodzi na świat w sposób naturalny, jego przewód pokarmowy w tym właśnie momencie jest zasiedlany przez bakterie ale jej rozwój i tworzenie się bariery jelitowej jest procesem nieco dłuższym i naturalnie zależy od sposobu odżywiania się. Po upływie kilku ładnych lat przewód pokarmowy dorosłego człowieka ma już pewną ilość „lokatorów”, takie sobie 10¹³ może trosiu więcej :-D Są to różnego rodzaju komórki bakteryjne. Wyobraźcie sobie, że to przeszło 10 razy więcej niż ogólna liczba komórek, które tworzą Nasz organizm. Z całą pewnością można zatem powiedzieć, że to swego rodzaju „organ mikrobiologiczny”. Złożony z komórek ułatwiających komunikowanie się między komórkami gospodarza i innymi obecnymi w organizmie. Nazywa się to komensalizmem – prościej mówiąc obie strony czerpią korzyści z tej współpracy. Ukształtowana flora bakteryjna uczestniczy w odnowie nabłonka jelitowego, metabolizmie składników pokarmowych czy MODULOWANIU UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO.
Miłośnicy Naszego przewodu pokarmowego, to mikroorganizmy uczestniczące i ułatwiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych oraz te, które tworzą pożyteczne środowisko – mające zdolność do obrony przed bakteriami chorobotwórczymi i łagodzenia ostrych reakcji immunologicznych organizmu. To jeszcze nie wszystko, one są naprawdę mądrutkie  :-)   Wykazują zmienność genetyczną, co pozwala im przystosować się do niestabilnych warunków  środowiska (czyli w brzuchach Naszych), potrafią bardzo szybko się rozmnażać (potrzebują do tego pożywki – błonnik) oraz mają zdolność adhezji do ścian jelita – zwyczajnie zagnieżdżają się na dobre i granatem ich nie oderwiesz  ;-) Wszystko po to, żeby nic nie zdołało ich stamtąd „wyeksmitować”.
Pożyteczni mieszkańcy Naszych jelit dzielnie bronią swojego „terytorium” m.in. poprzez wytwarzanie tzw. bakteriocyn uniemożliwiają powstawanie bakterii chorobotwórczych. Ponadto konkurują o miejsce zasiedlania w przewodzie pokarmowym oraz o składniki pokarmowe. Zaburzenie tej homeostazy powoduje powstawanie licznych schorzeń, do których można zaliczyć słynne alergie pokarmowe. Warto więc dbać o bakterie aby i one mogły zadbać o Nas. Dla przykładu, znane wszystkim Lactobacillus acidophilus wytwarzają bakteriocyny hamujące wzrost Helicobacter pylori. Inne Lactobacillus rhamnosus syntetyzuje związki działające przeciw bakteriom gram – dodatnim jak i gram – ujemnym, natomiast Lactobacillus casei rhamnosus  wytwarza substancje przeciwbakteryjne i zapobiega przyleganiu bakterii chorobotwórczych do nabłonka jelit. Enteroccocus ssp.wydziela substancję unieszkodliwiającą bakterię Listeria. Jest tego sporo.

Teraz troszkę o Naszych narządach, organach i różnych takich układach. Otóż błony śluzowe, które wyścielają / pokrywają narządy i układy w Naszych organizmach, stanową ochronę przed bakcylami, mikrobami i innymi paskudami chorobotwórczymi pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego. Więc ta powłoczka, zwana błoną śluzową znajduje się na powierzchni układów: pokarmowego, moczowo – płciowego, oddechowego – które nieustannie narażone są na kontakt z paskudami :-D   to znaczy wirusy, grzyby, bakterie (chorobotwórcze). Organizm ludzki, w celu radzenia sobie w tym towarzystwem, wykształcił układ MALT – współpracujący z systemem tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi.
No więc ten MALT jest bogato wyposażony w komórki odporności nabytej jak i wrodzonej i i obejmuje tkankę limfatyczną błony śluzowej i podśluzowej układu pokarmowego (GALT), układu oddechowego, głównie występującego w oskrzelach (BALT), tkankę limfatyczną gardła i nosa (NALT), a także układu moczowo – płciowego oraz tkankę limfatyczną gruczołów łzowych i sutkowych. Fajowo :lol:
To jak się mają bakterie do MALT i innych?
  1. Bakterie probiotyczne stymulują odporność nabytą gospodarza na patogeny oraz zmniejszają reakcję nadwrażliwości na nie.
  2. Stymulują do produkcji makrofagów oraz zwiększają ich aktywność żerną  :mrgreen: – to nie oznacza, że wyjadają wszystko w kiszkach, tylko dosłownie aby były bardziej agresywne w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych.
  3. Podnoszą poziom swoistych komórek wytwarzających antywirusowe przeciwciała klasy IgA
  4. Zwiększają poziom S – IgA – tak zwane „wydzielnicze IgA”, które zapobiegają przedostawaniu się antygenów przez śluzówkę do wnętrza organizmu.
  5. Ogólna stymulacja układu odpornościowego.
Tak to właśnie m.in., takie małe stworzenia zarządzają dwoma potężnymi układami Naszych organizmów. Swoja drogą świetnie im to wychodzi przy takim tłoku, bo przyznacie, że jest ich tam trochę 8-O  Zupełnie poważnie, to badania naukowe dostarczyły sporej ilości dowodów na prozdrowotne działanie bakterii probiotycznych, również w zapobieganiu czy łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych i nie tylko.
Teraz podsunę kilka domowych sposobów na wzmocnienie odporności poprzez spożywanie produktów bogatych w dobroczynne bakterie: Np.
  • Znana wszystkim Kwaszona Kapusta może być dodatkiem surówkowym do obiadu; można wcisnąć do kanapki, między ser a wędlinę, kilka posiekanych kawałków kwaszonej;  można popijać sok z kwaszonej kapusty sam lub lekko rozcieńczony z wodą oraz jako dodatek do samodzielnie sporządzonych soków warzywno – owocowych; soczek może stanowić bazę do dresingów i sosów do sałatek; pojadanie sałatek z kwaszonką (pomidory z kwaszonką i ziołami, surówka z kapusty kwaszonej, marchwi surowej i jabłka…)
  • Ogóreczki Kwaszone (nie mylić z konserwowanymi, tzw. korniszon) – tutaj opcja „kanapkowa” jak najbardziej wskazana; sałatki – oczywiście! (sałatka z buraczka gotowanego, groszku, jabłka, oliwy i ziół – tak dla przykładu); polecam jako dodatek do rozmaitych zapiekanek i tostów – przy czym bardziej korzystnie jest ich nie ogrzewać jedynie obłożyć kanapki po wyjęciu z piekarnika czy mikrofali; kwaszony doskonale komponuje się z tuńczykiem; pasuje do znanej wigilijnej sałatki wielowarzywnej i wielu innych potraw
  • Mleko zsiadłe, pyszota! Od razu na myśl przychodzi mi obiad, który pałaszowałam u babci: młode ziemniaki z koperkiem, jajo sadzone i szklanka zsiadłego wiejskiego mleka – takiego, że wbijałam łyżkę a ta sterczała…mleko można było kroić nożem; babcia przyrządzała nam chłodniki z ogórkami kwaszonymi / świeżymi, rzodkiewką, koperkiem… – do czego również Was zachęcam; zachęcam do samodzielnego sporządzania chłodników na bazie zsiadłego mleka i tartego buraczka jako dodatek do dań głównych czy przekąskę
  • Kefir, Maślanka, Jogurt probiotyczny – jako dodatki do dań głównych, przekąski, bazy do dresingów i sosów, jako shake owocowy na bazie któregoś z wymienionych – możliwości bez liku. Jogurt można wykonać samodzielnie – do wysokiego naczynia należy wlać jeden mały jogurt, dodać szczyptę cukru i mleka w proszku i zalać to litrem mleka (1,5 – 2%) wymieszać i wstawić na około 3 dni do ciemnego i ciepłego miejsca (szafka kuchenna na przykład), codziennie lekko zamieszać, po około 2 dniach od dna zacznie lekko gęstnieć – to znaczy że fermentacja zachodzi, później należy wstawić do lodówki i korzystać :-) Kiedy zacznie się kończyć czynność należy powtórzyć, przy czym mlekiem zalewamy pozostałość Naszego wyprodukowanego jogurtu – i tak w kółko…
DO MIŁEGO, POZDRAWIAM!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz