poniedziałek, 12 października 2015

To już dziś pierwszy w tym roku śnieg....

 Ojej!! Wierzyć mi się nie chce co za oknem pada, ale to naprawdę już jest pierwszy w tym roku śnieg....

 Ile pieniędzy  wypuszczę przez komin będę w tym roku liczyła z ołówkiem w ręku. Pierwsze już poleciały wczoraj(gaz) w kotłowni ,a dziś już nawet i węgiel, bo jak się zimniej robi gaz wychodzi stanowczo za drogo. Ale obojczyk mnie bolał i musiałam włączyć gaz. bo w domu zimno a ja po tej Grecji do ciepełka się przyzwyczaiłam.Oby jeszcze się ociepliło,a i deszcz by się bardzo  przydał bo sucho jest okropnie..jest już 19, 43 i na dworze całkiem ciemno. zaczynają się w domu długie jesienne wieczory to trzeba mieć choć trochę ciepło w mieszkaniu...nagotowałam sobie przepyszny bigos z prawdziwymi grzybami(kupiłam leśne grzyby(20 deka za 4, 50) ziarnami jałowca i suszonymi śliwkami . Głodna się zrobiłam idę do kuchni ....

 http://allrecipes.pl/przepis/3429/bigos-ma-opolski.aspx



Składniki
ilość porcji: 8 

  • 1 łyżka smalcu
  • 250 g boczku, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
  • garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), namoczonych w wodzie(albo świeże wcześniej smażone z cebulką na oleju z dodatkiem odrobiny masła, mój dopisek)
  • 1 słoik (900 ml) kapusty kiszonej
  • 1 średnia główka kapusty białej, posiekanej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego(jedno i drugie u mnie)
  • sól i pieprz do smaku (u mnie jeszcze kostka bulionowa i trochę sosu pieczeniowego, przecier pomidorowy może być i ketchup, suszone śliwki)
  • 235 ml (1 szkl.) czerwonego wina wytrawnego (Merlot)
  • 1 pęto kiełbasy, pokrojonej na pół i na plasterki
  • 2 duże łyżki miodu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

  1. Roztopić w dużym garnku smalec, dodać boczek i zarumienić. Wrzucić wieprzowinę i smażyć aż się zarumieni.
  2. Wlać grzyby wraz z wywarem (można je pokroić w paski, jeśli są za duże). Dodać oba rodzaje kapusty, ziarna jałowca, liście laurowe, sól i pieprz.
  3. Zalać 1/2 litrem wody i gotować aż wieprzowina będzie miękka. Dodać 1 szklankę wina, kiełbasę i miód. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

rada

Bigos jest najlepszy na drugi, a nawet trzeci dzień.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię bigos, mam jeszcze trochę w zamrażarce.
    U nas wczoraj była inauguracja kominka. Kama nie odstępowała swojego miejsca, bo bardzo lubi sie grzać .Dzisiaj rano mąż włączył c.o., ogrzewanie to już konieczność, bo jest tylko +2 st., a do tego mokro i wietrznie. Po południu znowu będzie kominek. I tak do wiosny :)) Pozdrawiam Ul;eczko :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz powinno się jadać wszystkie te potrawy które wymagają długiego gotowania. Szczególnie prym wiodą tu wszelkie kapuśniaki, grochówki ale także nasz bigos tak uwielbiany chyba przez wszystkich . Mam tylko nadzieję że jeszcze kilka cieplejszych dni aura nam nie poskąpi, bo z tym ogrzewaniem już teraz to niebyt mi się to podoba. ale co robić. Marznąć przecież też nie jest alternatywą Pozdrawiam Aniu -;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kobietawbarwachjesieni:
    Dopiero od Ciebie dowiedziałam się, że do bigosu można dodać miód.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bigos to u każdego w domu robi się trochę inaczej. Mój bigos tym razem jak znalazł w taki ziąb jak dziś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uleczko, dzisiaj 13 pażdziernika 2015 o godz. 8.20 wysłałam Ci priorytetem moją książkę.
    Przepraszam, że nie od razu, ale przez 3 dni byłam poza domem.
    Serdeczności:-)

    A bigos to z pewnością najlepszy 2 albo 3 dnia:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się bardzo już cieszę Stokrotko kochana. Buziaki serdeczne-;)

      Usuń
  6. Uleczko mam nadzieję, że dojdzie na JUTRO.
    Napisz jak ją otrzymasz.
    A potem napisz czy Ci się podobała.
    Przytulam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana jesteś Stokrotko . Buziaki serdeczne-;)

    OdpowiedzUsuń