Ojej!! Wierzyć mi się nie chce co za oknem pada, ale to naprawdę już jest pierwszy w tym roku śnieg....
Ile pieniędzy wypuszczę przez komin będę w tym roku liczyła z ołówkiem w ręku. Pierwsze już poleciały wczoraj(gaz) w kotłowni ,a dziś już nawet i węgiel, bo jak się zimniej robi gaz wychodzi stanowczo za drogo. Ale obojczyk mnie bolał i musiałam włączyć gaz. bo w domu zimno a ja po tej Grecji do ciepełka się przyzwyczaiłam.Oby jeszcze się ociepliło,a i deszcz by się bardzo przydał bo sucho jest okropnie..jest już 19, 43 i na dworze całkiem ciemno. zaczynają się w domu długie jesienne wieczory to trzeba mieć choć trochę ciepło w mieszkaniu...nagotowałam sobie przepyszny bigos z prawdziwymi grzybami(kupiłam leśne grzyby(20 deka za 4, 50) ziarnami jałowca i suszonymi śliwkami . Głodna się zrobiłam idę do kuchni ....
http://allrecipes.pl/przepis/3429/bigos-ma-opolski.aspx
Składniki
Sposób przygotowania
Ile pieniędzy wypuszczę przez komin będę w tym roku liczyła z ołówkiem w ręku. Pierwsze już poleciały wczoraj(gaz) w kotłowni ,a dziś już nawet i węgiel, bo jak się zimniej robi gaz wychodzi stanowczo za drogo. Ale obojczyk mnie bolał i musiałam włączyć gaz. bo w domu zimno a ja po tej Grecji do ciepełka się przyzwyczaiłam.Oby jeszcze się ociepliło,a i deszcz by się bardzo przydał bo sucho jest okropnie..jest już 19, 43 i na dworze całkiem ciemno. zaczynają się w domu długie jesienne wieczory to trzeba mieć choć trochę ciepło w mieszkaniu...nagotowałam sobie przepyszny bigos z prawdziwymi grzybami(kupiłam leśne grzyby(20 deka za 4, 50) ziarnami jałowca i suszonymi śliwkami . Głodna się zrobiłam idę do kuchni ....
http://allrecipes.pl/przepis/3429/bigos-ma-opolski.aspx
Składniki
ilość porcji: 8
- 1 łyżka smalcu
- 250 g boczku, pokrojonej w kostkę
- 1/2 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
- garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), namoczonych w wodzie(albo świeże wcześniej smażone z cebulką na oleju z dodatkiem odrobiny masła, mój dopisek)
- 1 słoik (900 ml) kapusty kiszonej
- 1 średnia główka kapusty białej, posiekanej
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego(jedno i drugie u mnie)
- sól i pieprz do smaku (u mnie jeszcze kostka bulionowa i trochę sosu pieczeniowego, przecier pomidorowy może być i ketchup, suszone śliwki)
- 235 ml (1 szkl.) czerwonego wina wytrawnego (Merlot)
- 1 pęto kiełbasy, pokrojonej na pół i na plasterki
- 2 duże łyżki miodu
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. ›
Gotowanie: 2godz. ›
Gotowe w: 2godz.30min.
- Roztopić w dużym garnku smalec, dodać boczek i zarumienić. Wrzucić wieprzowinę i smażyć aż się zarumieni.
- Wlać grzyby wraz z wywarem (można je pokroić w paski, jeśli są za duże). Dodać oba rodzaje kapusty, ziarna jałowca, liście laurowe, sól i pieprz.
- Zalać 1/2 litrem wody i gotować aż wieprzowina będzie miękka. Dodać 1 szklankę wina, kiełbasę i miód. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Bardzo lubię bigos, mam jeszcze trochę w zamrażarce.
OdpowiedzUsuńU nas wczoraj była inauguracja kominka. Kama nie odstępowała swojego miejsca, bo bardzo lubi sie grzać .Dzisiaj rano mąż włączył c.o., ogrzewanie to już konieczność, bo jest tylko +2 st., a do tego mokro i wietrznie. Po południu znowu będzie kominek. I tak do wiosny :)) Pozdrawiam Ul;eczko :)))
Teraz powinno się jadać wszystkie te potrawy które wymagają długiego gotowania. Szczególnie prym wiodą tu wszelkie kapuśniaki, grochówki ale także nasz bigos tak uwielbiany chyba przez wszystkich . Mam tylko nadzieję że jeszcze kilka cieplejszych dni aura nam nie poskąpi, bo z tym ogrzewaniem już teraz to niebyt mi się to podoba. ale co robić. Marznąć przecież też nie jest alternatywą Pozdrawiam Aniu -;)
OdpowiedzUsuńkobietawbarwachjesieni:
OdpowiedzUsuńDopiero od Ciebie dowiedziałam się, że do bigosu można dodać miód.
Bigos to u każdego w domu robi się trochę inaczej. Mój bigos tym razem jak znalazł w taki ziąb jak dziś.
OdpowiedzUsuńUleczko, dzisiaj 13 pażdziernika 2015 o godz. 8.20 wysłałam Ci priorytetem moją książkę.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że nie od razu, ale przez 3 dni byłam poza domem.
Serdeczności:-)
A bigos to z pewnością najlepszy 2 albo 3 dnia:-))
To się bardzo już cieszę Stokrotko kochana. Buziaki serdeczne-;)
UsuńUleczko mam nadzieję, że dojdzie na JUTRO.
OdpowiedzUsuńNapisz jak ją otrzymasz.
A potem napisz czy Ci się podobała.
Przytulam serdecznie
Kochana jesteś Stokrotko . Buziaki serdeczne-;)
OdpowiedzUsuń