wtorek, 18 grudnia 2012





Wigilijna moczka

Nasza śląska moczka(nazwa od moczenia piernika)
5 dag płatków migdałowych
3 dag łuskanych orzechów laskowych
5 dag rodzynek, 3 dag łuskanych orzechów włoskich
5 dag suszonych moreli

10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
20 dag piernika



Moczka





4 szklanki wody
4 dag czekolady deserowej (ja nie daję)

sok z 1/2 cytryny

kto lubi bardziej slodko dodac do smaku cukier i troche soli, ja dodaje troche przyprawy typu kuchcik

Część owoców i piernik miksuje w blenderze (to oszczędza długie gotowanie)

Robie także leciutką zasmażke z mąki na maśle
Sposób przyrządzenia:
Piernik pokruszyć, zalać zimną wodą, wlać do garnka i mocno podgrzać lecz nie zagotować.
Dodać bakalie oraz pokrojone suszone owoce.

.
owoce najpierw gotuje bez piernika
potem wszystko mieszam dopiero z piernikiem i bakaliam
iPiernik , dodać do kompotu.
Gotować jeszcze trochę
Cały czas mieszać ,bo jak sie przypali jest niejadalne.
Wrzucić kawałki czekolady, wlać sok z cytryny.

1 komentarz:

  1. Aleś mi smaku narobiła! Pewnie spróbuję... zamiast makiełek, za którymi nie przepadam, a robię, bo "się robiło" w domu i by było te magiczne "12" Nina

    OdpowiedzUsuń