sobota, 21 grudnia 2013

Sernik na zimno z musem z truskawek

Sernik na zimno z musem z truskawek

Idealnie słodki z aksamitną warstwa serową. Połączenie truskawek i sera chyba nikomu nie jest obce, a wiadome proste połączenia są najlepsze. Sernik nie wymaga pieczenia więc napewno wam się uda. Zapraszam na sernik na zimno z pysznym musem truskawkowym :)


Składniki

  • 350 g sera twarogowego zmielonego lub z wiaderka
  • 100 g serka homogenizowanego
  • 250 jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej wg uznania)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 opakowanie żelatyny-fix z Dr. Oetkera lub można użyć zwykłej żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 400-500 g truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • opakowanie biszkoptów

Wykonanie

Okrągłą formę wykładamy biszkoptami. Zagotowujemy w czajniku wodę. Sery i jogurt wrzucamy do jednej miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy do połączenia serów. Do wysokiego naczynia wlewamy 150 ml gorącej, ale nie wrzącej wody i wsypujemy zawartość Żelatyny-fix. Następnie naszą masę żelatynową miksujemy mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Rozpuszczoną żelatynę powoli wlewamy do sera i miksujemy. Następnie przelewamy do formy, równamy wierzch i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny do stężenia.


Gdy masa serowa odpowiednio stężeje możemy zabrać się za przygotowywanie musu truskawkowego. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody dodając dodatkowo łyżeczkę żelatyny. Odstawiamy na chwile aby żelatyna mogła się rozpuścić. Następnie galaretkę energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny. Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera, a następnie dodajemy powoli galaretkę. Masę truskawkową przelewamy na masę serową. Wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin. Ciasto podajemy ozdobione truskawkami lub bitą śmietaną.

Smacznego :)

*jeśli nasze truskawki nie są jeszcze dość słodkie można dodać 2-3 łyżki cukru 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz