niedziela, 16 czerwca 2013
niedziela, 9 czerwca 2013
http://comiwpadniewrece.blog.pl/2013/06/08/sernik-na-zimno/
Sernik na zimno
Sernik na zimno to jedno z moich ulubionych ciast. Jest lekki i niezbyt słodki, dzięki dodaniu do niego owoców – np. truskawek staje się jeszcze bardziej orzeźwiający. Do tego jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu. Niedawno zrobiłam go w formie na muffinki i od tego czasu przynajmniej cześć ciasta będę robić w ten sposób – dzieci uwielbiają mini serniczki! Ja też, więc dzielę się przepisem:
Składniki:
biszkopty (kupując je z myślą o wypełnieniu nimi dna papilotek lub formy na muffinki należy wybrać odpowiedni rozmiar) lub gotowy biszkopt
3 dowolne galaretki (najlepiej jeden smak)
pół kilo białego sera
3 jajka
pół szklanki cukru pudru
pół kostki margaryny
2 łyżki żelatyny
dowolne owoce
biszkopty (kupując je z myślą o wypełnieniu nimi dna papilotek lub formy na muffinki należy wybrać odpowiedni rozmiar) lub gotowy biszkopt
3 dowolne galaretki (najlepiej jeden smak)
pół kilo białego sera
3 jajka
pół szklanki cukru pudru
pół kostki margaryny
2 łyżki żelatyny
dowolne owoce
Wykonanie:
1. Galaretki rozpuścić w 1,3l gorącej wody, zostawić do wystudzenia.
2. Ser zmielić (ja używam blendera – nie przepadam za myciem maszynki, a efekt jest taki sam).
3. Roztopić margarynę, odstawić.
4. W 1/3 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę.
5. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, żółtka.
6. Do masy wlać letnią margarynę i żelatynę, zmiksować, dodać ser – całość dokładnie wymieszać.
7. Masę wylać na biszkopt lub rozlać do papilotek z biszkoptami, zostawić do zastygnięcia (jeśli chcecie mieć owoce w serze, to trzeba je teraz tam umieścić ;), można je też wyłożyć na zastygniętą masę serową i zalać tężejącą galaretką.
1. Galaretki rozpuścić w 1,3l gorącej wody, zostawić do wystudzenia.
2. Ser zmielić (ja używam blendera – nie przepadam za myciem maszynki, a efekt jest taki sam).
3. Roztopić margarynę, odstawić.
4. W 1/3 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę.
5. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, żółtka.
6. Do masy wlać letnią margarynę i żelatynę, zmiksować, dodać ser – całość dokładnie wymieszać.
7. Masę wylać na biszkopt lub rozlać do papilotek z biszkoptami, zostawić do zastygnięcia (jeśli chcecie mieć owoce w serze, to trzeba je teraz tam umieścić ;), można je też wyłożyć na zastygniętą masę serową i zalać tężejącą galaretką.
Powiązane notki:
środa, 5 czerwca 2013
Tradycyjny kołocz z serem.
http://www.mojeciasto.pl/przepisy/tradycyjny-kolacz-z-serem-1312.html
Nie wiesz czym jest Listonic? Sprawdź!
Tradycyjny kołocz z serem.Powrót do listy przepisów
przepis dodała: beata28Zobacz więcej przepisów tego użytkownika
Lista składników
- Ciasto:
- 0,4 l mleka
- 20 dag
- 1 kg mąki
- 2 jaja
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy ( duży)
- 6 dag drożdży
- szczypta soli
- Masa serowa:
- 1 kg sera (2 razy mielony)
- 3 jaja
- 1 budyń waniliowy
- cukier do smaku
- Posypka:
- 50 dag
- 1 kg mąki
- 50 dag cukru
Nie wiesz czym jest Listonic? Sprawdź!
- Czas wykonania:powyżej 60 minut
- Poziom trudności:łatwy
- Koszt wypieku:średni
- Wymiary blachy:brak informacji
- Ilość porcji:brak informacji
Jak zrobić?
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i na koniec zalać rozrobionymi w mleku drożdżami. Wrabiać tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia, po czym wyłożyć na blaszkę i na wierzch wyłożyć masę serową. Do masy można dodać jeszcze ulubione bakalie.Wyrobić składniki posypki i ułożyć na wierzchu, do połowy można dodać kakao.
Temperatura piekarnika : 190oC
Czas pieczenia: piec ok. 1 godziny
sobota, 1 czerwca 2013
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/06/1312-dziecinnie-proste-mufinki-z.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%
Dziecinnie proste mufinki z rabarabrem
Dziecinnie proste..bo każde dziecko je zrobi...ale dziś Dzień Dziecka, więc zrobione przez mamę dla dzieci [ dorosłe te moje córki, ale to moje dzieci..].wszystkim dzieciom tym małym i tym dużym życzę aby Wasze dzieciństwo było jak najlepsze i aby trwało jak najdłużej..i zapraszam na mufinki z rabarbarem i kruszonką z dodatkiem kawy cappuccino..przepis podpatrzyłam tutaj, ale zrobiłam inną kruszonkę..Kruszonki wyszło dość sporo..ale nie zmarnowała się..własnie pieką się drożdżowe bułeczki..
- 2 szkl. mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 110 ml oleju
- 150 g rabarbaru
Kruszonka:
- 15 dkg mąki pszennej
- 12,5 dkg cukru
- 17,5 dkg masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy cappuccino
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce połączyć jajka, mleko i olej. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Suche składniki wsypać do mokrych, dodać rabarbar i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)