Przepis na zupę orkiszową z klopsikami drobiowymi wg Grzegorza Pomietło
Składniki (na 4 porcje):
- 240g mąki orkiszowej
- 80g masła
- 1 żółtko
- 80 ml śmietany 36%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szczypiorem
- 800ml rosołu drobiowego
- 250g filetu z kurczaka
- 1 żółtko
- 20g grysiku
- 1 kajzerka
- sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Przygotuj klopsiki: Mięso zmiel i wymieszaj z żółtkiem, grysikiem i namoczoną kajzerką. Ubij białko i stopniowo dodawaj do mięsa. Za pomocą dwóch stołowych łyżek uformuj nieduże klopsiki.
- Na wrzący rosół wkładaj delikatnie klopsiki i gotuj kilka minut. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i zostaw na talerzu.
- Na patelni rozgrzej masło i zrumień na nim mąkę. Dodaj kilka łyżek gorącego rosołu i szybko wymieszaj, aby nie było w nim grudek. po rozprowadzeniu maki, całość wlej do gorącego rosołu.
- Zupę orkiszowa dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. po ok. 10-15 minutach dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na sam koniec dodaj śmietanę.
- Zupę orkiszową podawaj z klopsikami drobiowymi (wystarczy je wrzucić na kilka minut do gotującego się rosołu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz