wtorek, 16 grudnia 2014

Przepis na zupę orkiszową z klopsikami drobiowymi wg Grzegorza Pomietło
Składniki (na 4 porcje):
  • 240g mąki orkiszowej
  • 80g masła
  • 1 żółtko
  • 80 ml śmietany 36%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypiorem
  • 800ml rosołu drobiowego
  • 250g filetu z kurczaka
  • 1 żółtko
  • 20g grysiku
  • 1 kajzerka
  • sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj klopsiki: Mięso zmiel i wymieszaj z żółtkiem, grysikiem i namoczoną kajzerką. Ubij białko i stopniowo dodawaj do mięsa. Za pomocą dwóch stołowych łyżek uformuj nieduże klopsiki.
  2. Na wrzący rosół wkładaj delikatnie klopsiki i gotuj kilka minut. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i zostaw na talerzu.
  3. Na patelni rozgrzej masło i zrumień na nim mąkę. Dodaj kilka łyżek gorącego rosołu i szybko wymieszaj, aby nie było w nim grudek. po rozprowadzeniu maki, całość wlej do gorącego rosołu.
  4. Zupę orkiszowa dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. po ok. 10-15 minutach dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na sam koniec dodaj śmietanę.
  5. Zupę orkiszową podawaj z klopsikami drobiowymi (wystarczy je wrzucić na kilka minut do gotującego się rosołu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz