Ryba z sosem winnym
Bardzo dobra wersja na rybke - filet. U mnie dzisiaj dorsz. Sos to zmodyfikowana wersja
sosu do ryb z książki kucharskiej Kuchnia polska.
składniki do ryby:
1 kg filetów z pangi, lub morszczuka, lub dorsza.. lub.... innej
1 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. piwa
1/2 szkl. mleka
2 jajka
3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
sol, pieprz
olej do smażenia
'
Ryby odsaczamy,przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym i sokiem z cytryny.
odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw.
Z maki, piwa, zółtek, mleka, proszku mieszamy ciasto, dodajemy sol, pieprz. Osobno
ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Odstawiamy na jakies 10 minut
zeby ładnie "odpoczeło".
W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju.
Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na
papierowym reczniku.
I własciwie mozna ja jesc np z frytkami. Jest pulchna i chrupiaca. ale ja czasem podaje do
niej winny sos. Jest slodko-kwasny o lekkim winnym posmaku ale na tyle delikatnym ze
nawet moja corka go bardzo lubi mimo ze za winem w potrawach nie przepada.
Sos:
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szkl. wina białego wytrawnego (mozna dac wiecej lub mniej w zaleznosci od własnych
upodobań)
poł szłoiczka koncentratu pomidorowego
łyzka keczupu
sol, pieprz, słodka i ostra papryka
sok z 1/2 cytryny
oliwa
Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei
przypaliło bo twdy sos bedzie gorzki. Dodajmey koncetrat i keczup, wino meiszamy,
chwile dusimy. Przyprwaimy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia.
Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij
przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo). Uwaga nei poparzyc sie. :)
Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego
gustu jesli jest taka potrzeba. Dla lubiacych oliwki ktore maja w srodku papryke mozna
pokroic je w krazki i wrzucic do sosu. bedzie wtedy wersja exclusive:)
Sos podaje do ryby na dwa sposob: jeden to taki jak widac. w miseczce i akzdy dozuje
sobie ile chce. Sprawdziło sie na wigili do pangi i dorsza. po raz pierwszy ta malo ciekawa
ryba panga nabrała charakteru.
Drugi sposób to w formie zapiekanki. Ryby na dno naczynia zarodpornego, na to warstwa
sosu na to ser i zapiekamy. Mozna wastwowo ryby, sos ser, ryby sos, ser. Tez jest
pyszna. Smacznego.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano
sosu do ryb z książki kucharskiej Kuchnia polska.
składniki do ryby:
1 kg filetów z pangi, lub morszczuka, lub dorsza.. lub.... innej
1 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. piwa
1/2 szkl. mleka
2 jajka
3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
sol, pieprz
olej do smażenia
'
Ryby odsaczamy,przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym i sokiem z cytryny.
odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw.
Z maki, piwa, zółtek, mleka, proszku mieszamy ciasto, dodajemy sol, pieprz. Osobno
ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Odstawiamy na jakies 10 minut
zeby ładnie "odpoczeło".
W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju.
Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na
papierowym reczniku.
I własciwie mozna ja jesc np z frytkami. Jest pulchna i chrupiaca. ale ja czasem podaje do
niej winny sos. Jest slodko-kwasny o lekkim winnym posmaku ale na tyle delikatnym ze
nawet moja corka go bardzo lubi mimo ze za winem w potrawach nie przepada.
Sos:
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szkl. wina białego wytrawnego (mozna dac wiecej lub mniej w zaleznosci od własnych
upodobań)
poł szłoiczka koncentratu pomidorowego
łyzka keczupu
sol, pieprz, słodka i ostra papryka
sok z 1/2 cytryny
oliwa
Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei
przypaliło bo twdy sos bedzie gorzki. Dodajmey koncetrat i keczup, wino meiszamy,
chwile dusimy. Przyprwaimy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia.
Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij
przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo). Uwaga nei poparzyc sie. :)
Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego
gustu jesli jest taka potrzeba. Dla lubiacych oliwki ktore maja w srodku papryke mozna
pokroic je w krazki i wrzucic do sosu. bedzie wtedy wersja exclusive:)
Sos podaje do ryby na dwa sposob: jeden to taki jak widac. w miseczce i akzdy dozuje
sobie ile chce. Sprawdziło sie na wigili do pangi i dorsza. po raz pierwszy ta malo ciekawa
ryba panga nabrała charakteru.
Drugi sposób to w formie zapiekanki. Ryby na dno naczynia zarodpornego, na to warstwa
sosu na to ser i zapiekamy. Mozna wastwowo ryby, sos ser, ryby sos, ser. Tez jest
pyszna. Smacznego.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz