wtorek, 16 grudnia 2014

Sprawdziło sie na wigili do pangi i dorsza. po raz pierwszy ta malo ciekawa ryba panga nabrała charakteru.


Ryba z sosem winnym

Bardzo dobra wersja na rybke - filet. U mnie dzisiaj dorsz. Sos to zmodyfikowana wersja 
sosu do ryb z książki kucharskiej Kuchnia polska. 

składniki do ryby: 
1 kg filetów z pangi, lub morszczuka, lub dorsza.. lub.... innej 
1 szkl. maki pszennej 
3/4 szkl. piwa 
1/2 szkl. mleka 
2 jajka 
3/4 łyzeczki proszku do pieczenia 
sok z cytryny 
sol, pieprz 
olej do smażenia 

Ryby odsaczamy,przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym i sokiem z cytryny. 
odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw. 
Z maki, piwa, zółtek, mleka, proszku mieszamy ciasto, dodajemy sol, pieprz. Osobno 
ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Odstawiamy na jakies 10 minut 
zeby ładnie "odpoczeło". 
W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju. 
Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na 
papierowym reczniku. 

I własciwie mozna ja jesc np z frytkami. Jest pulchna i chrupiaca. ale ja czasem podaje do 
niej winny sos. Jest slodko-kwasny o lekkim winnym posmaku ale na tyle delikatnym ze 
nawet moja corka go bardzo lubi mimo ze za winem w potrawach nie przepada. 

Sos: 
2-3 cebule 
3 ząbki czosnku 
1/2 szkl. wina białego wytrawnego (mozna dac wiecej lub mniej w zaleznosci od własnych 
upodobań) 
poł szłoiczka koncentratu pomidorowego 
łyzka keczupu 
sol, pieprz, słodka i ostra papryka 
sok z 1/2 cytryny 
oliwa 

Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei 
przypaliło bo twdy sos bedzie gorzki. Dodajmey koncetrat i keczup, wino meiszamy, 
chwile dusimy. Przyprwaimy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. 
Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij 
przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo). Uwaga nei poparzyc sie. :) 
Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego 
gustu jesli jest taka potrzeba. Dla lubiacych oliwki ktore maja w srodku papryke mozna 
pokroic je w krazki i wrzucic do sosu. bedzie wtedy wersja exclusive:) 

Sos podaje do ryby na dwa sposob: jeden to taki jak widac. w miseczce i akzdy dozuje 
sobie ile chce. Sprawdziło sie na wigili do pangi i dorsza. po raz pierwszy ta malo ciekawa 
ryba panga nabrała charakteru. 
Drugi sposób to w formie zapiekanki. Ryby na dno naczynia zarodpornego, na to warstwa 
sosu na to ser i zapiekamy. Mozna wastwowo ryby, sos ser, ryby sos, ser. Tez jest 
pyszna. Smacznego. 

-- 
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano 
dorsz z sosem winnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz