Składniki:
średniej wielkości kalafior
2-3 duże płaty łososia
1 wędzona makrela
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka chrzanu
1 pęczek koperku
4 jajka przepiórcze
mały słoiczek kawioru (niekoniecznie ten prawdziwy ;))
ząbek czosnku
czarny świeżo mielony pieprz
sól
szczypta cukru
sok z cytryny
Jajka przepiórcze ugotować na twardo we wrzącej wodzie (4 minuty). Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę wymieszać z chrzanem, dodać obrany i poszatkowany czosnek oraz umyty i osuszony
koperek. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Odstawić na bok.
Kalafior dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na niewielkie różyczki i zalać sosem śmietanowym.
Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, żeby smaki mogły się przegryźć.
Makrelę dokładnie oczyścić z ości i podzielić na niewielkie kawałki. Płaty łososia pokroić w
paski. Ryby skropić delikatnie cytryną.
W małych szklaneczkach układać warstwami: kalafior, makrelę wymieszaną z łososiem, 2
połówki jajka. Jajko udekorować kleksem z kwaśniej śmietany i odrobiną kawioru. Ozdobić
gałązką koperku, oprószyć solą i czarnym pieprzem.
Przekąskę można przygotować kilka godzin wcześniej. Należy wyjąć ją z lodów na 30 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz